sunnuntai 1. helmikuuta 2009

1. Altered States (1980)

Yksi kultaisen 80-luvun tiukimmista trillereistä / kauhuelokuvista oli lienee vuonna 1980 julkaistu Altered States, joka on käsittääkseni julkaistu Suomessa nimellä Muutostiloja. Pääosassa tässä loistavassa ihmisen psyykettä, genetiikkaa ja evoluutiota sivuavassa asteittain tihenevässä jännitystarinassa on ehkäpä maailman aliarvostetuin näyttelijä William Hurt. Hän onkin sitten elokuvan ainoa tähti (jos muutaman vuoden ikäistä Drew Barrymorea ei lasketa), muissa pääosissa näyttelevät Blair Brown ja Bob Balaban.

Altered States kertoo hujan tarinan kokeellista psykologiaa tutkivasta tiedemiehestä Eddie Jessupista (Hurt), joka kollegansa Arthur Rosenbergin (Balaban) kanssa suorittaa kokeita ns. eristyskammiolla. Jessup sulkee itsensä eristyksiin tuntien ajaksi ja kokee mm. hallusinaatioita. Myöhemmin elokuvassa Jessup on asettunut aloilleen vaimonsa Emilyn (Brown) kanssa. Arthurin tavattuaan Jessup saa kuitenkin ajatuksen jatkaa aikoinaan keskeytyneitä kokeitaan. Hän omistautuu työlleen täysin, laiminlyöden perhettään.

Eddie Jessup päätyy käyttämään itseään koekaniinina varsin uraauurtavissa kokeiluissa, johon liittyy eristyskammion lisäksi Etelä-Amerikan intiaanien käyttämä hallusinogeeninen huume. Kokeen tulokset ovat kuitenkin paljon mullistavammat kuin kukaan osaa odottaa: Hallusinogeeni yhdistettynä eristyskammioon aiheuttaa Jessupissa geneettistä taantumaa! Mutta ovatko muutokset peruuttamattomia, vai voiko Jessup palata siksi ihmiseksi, joka hän oli?

80-luvulla todella osattiin kehitellä tunnelmaa koko elokuvan ajan. Nykykatsojasta osa tästä leffasta saattaa tuntua tylsältäkin, mutta toisaalta jokaisella kohtauksella on merkityksensä. Kun katsoja lopulta ymmärtää, mitä Jessupille on tapahtumassa, ei elokuvan katsomista voi enää lopettaa. Loppuratkaisu on yksinkertaisesti pakko nähdä. Loppu tuntuukin varsin kiivaalta hidastempoisen alun ja keskiosan tunnelman kehittelyn jälkeen.

William Hurt on roolissaan loistava, kuten aina. Myös muut näyttelijät selviävät kunnialla, joten myöskään näyttelijätyö ei koidu tämän elokuvan heikoksi lenkiksi. Todellakin, jos jotain negatiivista oikein hakemalla haetaan, niin aikansa eläneet erikoistehosteet näyttävät todella tökeröiltä. Mutta jos vanhempia elokuvia haluaa katsella, tämä on väistämätöntä. Näyttäähän Sithin Kostokin jo nyt hieman vanhanaikaiselta.

Itse nostan elokuvan Altered States korkealle omalla rankinglistallani. Jos luette imdb:tä, huomaatte että tämä leffa ei ole saanut arvoisiaan pisteitä. Mutta muuten se ei olisikaan aliarvostettu, heh heh.

Ai niin, vielä yksi asia pitää mainita. Tässä elokuvassa on yksi kaikkien aikojen mieleenpainuvimmista "title sequenceista" eli se kohtaus, jossa elokuvan nimi ilmestyy pikkuhiljaa. Ensimmäinen kohtaus on muutenkin legendaarinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti